Kométu Holmes možno vidieť podľa niektorých pozorovateľov aj voľným okom

25.10.2007 Celý región

Vysoké Tatry 25. októbra (TASR) - Kométa 17P/Holmes pripravila milovníkom astronómie nečakané prekvapenie. Podľa viacerých pozorovateľov náhle zjasnila na úroveň, kedy ju možno vidieť aj voľným okom.
Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV vo Vysokých Tatrách pre TASR uviedol, že kométu objavil 6. novembra 1892 Edwin Holmes neďaleko známej galaxie v Andromede práve vďaka náhlemu zjasneniu na štvrtú magnitúdu (čo je asi o 12 magnitúd viac, než je obvyklá jasnosť tohto telesa). Nejde o kométu, akú si ľudia bežne predstavujú, teda s chvostom. Táto vyzerá skôr ako rozmazaná hviezda. Pre milovníkov nočnej oblohy je však nové zjasnenie výzvou, aby sa pokúsili vyhľadať kométu Holmes voľným okom alebo poľovníckym triédrom.
Z hľadiska pozorovania má kométa výhodnú pozíciu. Nachádza sa vysoko v súhvezdí Perzea blízko najjasnejšej hviezdy Mirfak. Jej pohyb medzi hviezdami je veľmi pomalý, takže aj v nasledujúcich dňoch by ju tam záujemcovia mali nájsť.
Po objavení v roku 1892 bola kométa Holmes pozorovaná aj v roku 1899. Potom sa na dlhší čas \"stratila\" a opätovne sa ju podarilo nájsť na oblohe v roku 1964.
Kométa Holmes obieha okolo Slnka pravidelne s periódou 6,88 roka.
 

Vyberte región